Geleceğin Yetkinlikleri

Dünya Ekonomik Forumu’nun (World Economic Forum) geçtiğimiz günlerde yayınladığı “2020 Yılında Sahip Olunması Gereken En Önemli Yetkinlikler” raporuna göre günümüzde en çok gereksinim duyduğumuz yetkinliklerin %35’i değişecek.

Bu değişimin temelinde ise 4. Endüstriyel Devrim (Fourth Industrial Revolution) adıyla anılan, gelişmiş teknolojilerin ve sanal zekanın harekete geçirdiği yeni çağ yatıyor. Önümüzdeki 4 yıl içinde gerçekleşeceği düşünülen sosyoekonomik, jeopolitik ve demografik değişimler ile teknolojinin bileşmesi, günümüzde insanlar tarafından yapılan işlerin bir kısmının yok olacağını veya otonom hale gelmiş makineler tarafından yapılabileceğini gösteriyor.

20-23 Ocak 2016 tarihlerinde Davos’ta gerçekleşen Dünya Ekonomik Forum’un ilgili oturumunda konuşan Mireia Las Heras’ın (Assistant Professor of Managing People in Organizations, IESE Business Schools) aktardığına göre eğlence, hizmet, teknoloji, sağlık ve enerji sektörü bu değişimi yönetecek yetkinlikleri, erken yetenek yönetimi faaliyetlerine entegre etmiş durumda. Diğer sektörlerde (özellikle finans ve üretim sektörü) ise çalışmalar devam etmekte.

Bakalım bu resimden yola çıkarak geleceğin yetkinlikleri nasıl şekilleniyor?

Temel yetkinlikleriniz, liderlik yetkinliklerinizi (bireysel, doğrudan, örgütsel, stratejik) ve fonksiyonlar veya iş aileleri için özelleştirilmiş bilgi-becerilerinizi tanımlayıp, geliştirmek için Yetkinlik Modeli Tasarımı hizmetimizi inceleyebilirsiniz.

2015 2020
  1.  Karmaşık Problem Çözme Becerisi
  2.  Kişiler / Birimler Arası Koordinasyon Becerisi
  3.  Yönetim Becerileri
  4.  Analiz ve Kritik Düşünme Becerileri
  5.  Müzakere Becerileri
  6.  Kalite Kontrol Becerileri
  7.  Hizmet Odaklılık
  8.  Değerlendirme ve Karar Alma Becerisi
  9.  Aktif Dinleme Becerisi
  10.  Yaratıcılık
  1. Karmaşık Problem Çözme Becerisi
  2. Analiz ve Kritik Düşünme Becerileri
  3. Yaratıcılık
  4. Yönetim Becerileri
  5. Kişiler / Birimler Arası Koordinasyon Becerisi
  6. Duygusal Zeka
  7. Değerlendirme ve Karar Alma Becerisi
  8. Hizmet Odaklılık
  9. Müzakere Becerileri
  10. Bilişsel Esneklik (Cognitive Flexibility)

Kaynak: Future of Jobs Report, World Economic Forum

Yapılandırılmış bir eğitim tasarımı süreci ile çalışanlarınızın yetkinliklerini daha iyi nasıl geliştirebileceğinizi öğrenmek için Eğitim Tasarımı 101: Kurumsal Eğitim Tasarımı yazımı inceleyebilir ve Sınıf Eğitimi Tasarımı hizmetimizden faydalanabilirsiniz.

Hayatımıza Giren Yeni Yetkinlikler

Kurumsal akademilerin çalışanların yetkinliklerini ve kurumun yapabilirliklerini nasıl geliştirip, rekabet avantajı sağladığınız öğrenmek için Şirketlerin Yanındaki Güç: Kurumsal Gelişim yazımı inceleyebilirsiniz.

Karmaşık Problemlerin Çözümü; Bu yetkinliğin 2015 yılında olduğu gibi 2020 yılında da en çok ihtiyaç olunan yetkinlik olacağına inanılıyor. Yine Dünya Ekonomik Forum verileri gösteriyor ki; önümüzdeki 4 yıl içinde tüm işlerin %36’sında bu yetkinliğe ihtiyaç duyulacak.

Analiz ve Kritik Düşünme Becerileri; Professor Giedre Vasiliauskaite’ye (Lecturer, Rotterdam Business School) göre kritik düşünmenin temelinde tüm paydaşlar ile açık iletişim kurma, doğru soruları sorup, problemlerin arkasındaki gerçek problemleri görebilmek yatıyor. Dünya Ekonomik Forum’a göre kritik düşünme; mantığı ve rasyonelliği birleştirerek, güçlü ve zayıf yönleri farkedip, problemi çözebilecek alternatif yöntemleri bulmak şeklinde tanımlanıyor. Günümüzde en önemli dördüncü yetkinlik olan kritik düşünmenin 2020 yılında ikinci sırada olacağına inanılıyor.

Yaratıcılık; Yaratıcı profesyonellerin ürünlerdeki, teknolojilerdeki ve çalışma yöntemlerindeki hızlı değişimlere farklı senaryolar geliştirerek adapte olma ve fayda sağlama fırsatına sahip olacağı düşünülmekte. Robotların yaratıcılık konusunda bizimle yarışamayacağı ancak sıradışı ve zeki fikirlerin, otonomlaşan iş ortamlarında daha önemli bir yetkinlik haline geleceği öngörülerek 2020 yılındaki en önemli ilk 3 yetkinliğimizden biri olacağı düşünülmekte.

Yönetim Becerileri
Kişiler / Birimler Arası Koordinasyon Becerisi
Duygusal Zeka
Değerlendirme ve Karar Alma Becerisi
Hizmet Odaklılık
Müzakere Becerileri
Bilişsel Esneklik (Cognitive Flexibility)

Raporun detayına buradan ulaşabilirsiniz.

Augdemy olarak, kurumların stratejilerini ve hedeflerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları teknolojileri, gelişim faaliyetlerini ve hizmetleri sunup, gelişim süreçlerini iyileştirmelerine destek oluyoruz. Siz de kurumuzun ve çalışanlarınızın bugün ve gelecekte ihtiyaçları olan yetkinlikleri belirlemek için Yetkinlik Modeli Tasarımı, mevcut yetkinliklerinizi geliştirmek için Gelişim Okulları Tasarımı çalışmalarımıza, sürekli öğrenen ekipler oluşturmak için ise Öğrenmeyi Öğrenme Eğitimi‘ne göz atabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Diğer çalışma alanlarımız için tıklayınız.

Bu yazıyı paylaşın!

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Geleceğin Yetkinlikleri

Dünya Ekonomik Forumu’nun (World Economic Forum) geçtiğimiz günlerde yayınladığı “2020 Yılında Sahip Olunması Gereken En Önemli Yetkinlikler” raporuna göre günümüzde en çok gereksinim duyduğumuz yetkinliklerin %35’i değişecek. Peki biz bu değişimden nasıl etkileneceğiz?

Eğitim Tasarımı 101: Kurumsal Eğitim Tasarımı

Eğitim tasarımı ve iç eğitim süreci ile kurumlar ihtiyaç duydukları bilgileri ve tecrübelerini çalışanlarına aktarak gelişimin sürekliliğini sağlar. Peki bir eğitim tasarım süreci nasıldır?

2023-08-25T14:33:27+03:00
Go to Top