Yüksek Performanslı Şirketlerin Ortak Kültürleri

Kurum Kültürü

Kurum kültürü (corporate culture), bir organizasyonu karakterize eden, stratejilerine ve uygulamalarına rehberlik eden değerlerin ve tutumların toplamıdır.

Kurum kültürü sadece kurumsal, binlerce çalışana sahip, bol fonksiyonlu organizasyonlar için geçerli değildir. Derneklerin, organizasyonların veya okulların da benzer kültürleri vardır. Sadece burada işveren-çalışan bağı olmadığından kültürün bireylere yansıması daha net görülebilir.

Bir çok organizasyon kurum kültürlerine misyon ve vizyon cümlelerinde de yer verir. Kurum kültürünün bileşenleri sadece iş yapış şeklini değil, kurumun fiziksel ortamını ve insan kaynakları yönetimi uygulamalarını da şekillendirir. Kurum kültürü aynı zamanda hiyerarşi, süreç, inovasyon, işbirliği, rekabet ve marka imajı gibi çeşitli tanımlayıcı unsurlara verilen vurgunun derecesine de yansır.

Yüksek Performanslı Şirketlerin Ortak Kültürleri

Kurum kültürü, kuruma özeldir. Kuruluştan günümüze gelen tüm deneyimler ve çalışanların katkısı ile şekillendir. Bu nedenle tüm şirketlerin alıp, kullanabileceği tek bir ideal veya doğru bir kurum kültürünün varlığı mümkün değildir.

Bununla birlikte Institute for Corporate Productivity‘in yaklaşık 350 şirketin katılımı ile yaptığı Culture Renovation: A Blueprint for Action araştırmasına göre; kurumların kültürünü oluşturan bazı ortak değerler, çalışanlar ve müşteriler tarafından daha çok benimsenmektedir. Bu kurumlar aynı zamanda belirsizlik, kriz veya değişim dönemlerinden çok daha rahat ve başarılı bir şekilde çıkıp, sıçramalı iyileştirme yapabilmektedirler. Peki değerler neler?

1- Hizalanma (Alignment)

Her ne kadar strateji, planlanma ve hedef belirleme toplantıları kurum, fonksiyonlar ve bireyler arası hizalanmayı sağladığını düşünsek de asıl hizalanma kurumun hedeflerinin bireylerin motivasyonu ile aynı doğrultuda olduğu sürece var olur. Bu konudaki iyi kurumlar vizyonlarını, amaçlarını (son dönemde Purpose-Driven Company cümlesini çok daha fazla duyuyorsunuzdur) ve hedeflerini, değerleri ile hizalanacak şekilde kurum kültürlerinin bir parçası olarak yönetirler.

2- Takdir (Appreciation)

Takdir kültürü; tüm ekip üyelerinin sıklıkla ekip arkadaşlarına veya şirketteki diğer iş birimlerine katkıları için takdir ve teşekkür ettiği bir kültürdür. Takdir, maddi veya manevi fayda sağlayan, tüm çalışanların veya ekibin birlikte olduğu bir ortamda, iç iletişim sürecinin bir parçası olarak veya sadece bir teşekkür notu ile olabilir. Önemli olan kurum kültürü haline gelebilmesi için sürdürülebilir, doğal ve zamanında olmasıdır.

3- Güven (Trust)

Güven ortamı kurumun geleceği ve bireylerin o kurumda var olabilmesi için en kritik değerdir (kimse toksik bir kültürün bulunduğu yerde çalışmak istemez). Güven kültürüne giden yolda, şeffaflık, dürüstlük önemli bileşenlerdir.

Güven kültürü, çalışanların risk almaları ve geri bildirim vermeleri için ihtiyaç duydukları desteği sağlar. Önemli olan nokta, psikolojik güvenlik bireysel düzeyde değil, ekip düzeyinde başlar. Bu nedenle liderlerin, çalışanların katkıda bulurken kendilerini güvende hissettikleri güvenli bir ortam yaratma sorumluluğunu üstlenmesi gerekir.

4- Performans (Performance)

Yüksek performanslı şirketlerin en büyük ortak noktaları kurum kültürünü, değerlerini ve performans süreçlerini bütünleşik ve birbirinden ayrılmayacak şekilde yönetmeleridir. Bu kurumlarda yetenekli, kurum değerlerini temsil eden ve yüksek performans gösteren çalışanlar her zaman ödüllendirilir. Bu durum da diğer çalışanların kuruma ve performans sistemine güvenmelerini sağlayarak, yüksek performans göstermeleri için motive eder.

5- Dayanıklılık (Resilience)

İçinde bulunduğumuz ekonomik ve sosyal ortama uyum ihtiyacı, yeni teknolojiler, müşteri beklentileri kurum içindeki değişimi sürekli hale getiriyor. Değişim dönemlerinde esnek olabilen, bilişsel dayanıklılığı yüksek liderlerin ve çalışanların bulunduğu kurumlar, karşılaştıkları zorlukları ve dirençleri rahatlıkla aşarak hem krizlerden başarılı bir şekilde çıkıyorlar hem de sonraki dönemde çok daha fazla büyüyorlar.

6- Ekip Çalışması/İşbirliği (Teamwork/Collaboration)

Ekip çalışması; birim içi veya birimler arası işbirliğini, iletişimi ve saygıyı arttırır. Ekipteki veya süreçteki herkes birbirini destekleyip, yapılan işin sonuçlarını ve etkisini gördüğünde, süreçlerdeki veya bireyler arası sorunlar da azalacaktır.

7- İnovasyon (Innovation)

İnovasyon kültürü; yaratıcı düşünceyi, kutunun dışında düşünmeyi ve sorgulamayı teşvik ederek, kurumun kaynaklarını, teknolojilerini ve ürünlerini en iyi şekilde kullanmasını / geliştirmesini böylelikle de kurumun geleceğini garanti altına almayı sağlar.

Augdemy olarak, kurumların stratejilerini ve hedeflerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları teknolojileri, gelişim faaliyetlerini ve hizmetleri sunup, gelişim süreçlerini iyileştirmelerine destek oluyoruz. Kurumsal akademi sürecinizi yönetmek veya mevcut kurumsal akademinizi değerlendirmek için Kurumsal Akademi Tasarımı, iç eğitmenlerinizi geliştirmek veya seçmek için ise İç Eğitmen Seçme ve Geliştirme çalışmalarımıza göz atabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Diğer çalışma alanlarımız için tıklayınız.
Eğitim kataloğumuz için tıklayınız.

Bu yazıyı paylaşın!

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Geleceğin Yetkinlikleri

Dünya Ekonomik Forumu’nun (World Economic Forum) geçtiğimiz günlerde yayınladığı “2020 Yılında Sahip Olunması Gereken En Önemli Yetkinlikler” raporuna göre günümüzde en çok gereksinim duyduğumuz yetkinliklerin %35’i değişecek. Peki biz bu değişimden nasıl etkileneceğiz?

Eğitim Tasarımı 101: Kurumsal Eğitim Tasarımı

Eğitim tasarımı ve iç eğitim süreci ile kurumlar ihtiyaç duydukları bilgileri ve tecrübelerini çalışanlarına aktarak gelişimin sürekliliğini sağlar. Peki bir eğitim tasarım süreci nasıldır?

Bültenimize kayıt olun!

Güncel ödül süreçleri, gelişim programları ve blog yazılarımız için bültenimize üye olun.

2023-08-24T23:17:57+03:00
Go to Top