Şirket Stratejisi Nasıl Eğitim Birimi Hedefleri Haline Gelir?

Bir kurumsal akademinin şirket stratejilerine paralel ilerlemesi hatta şirket stratejilerinin kurumsal akademilerin de katılımı ile belirlenmesi gerektiğini sürekli duyuyorsunuzdur. Peki, stratejiler sizin de katılımınız ile belirlendi, kendi eğitim birimi hedeflerinizi ve stratejinizi nasıl belirleyebilirsiniz.

Bu yazımda 4 temel şirket stratejisi kapsamında hangi eğitim ve gelişim uygulamalarına yer verebileceğinizi paylaşacağım.

Yoğunlaşma Stratejisi

Yoğunlaşma Stratejisi; Pazar payını yükseltmeyi, maliyetleri düşürmeyi, yeni ürün ve hizmetler için dış pazarlar yaratma ve bulmaya odaklanmıştır. Örneğin, bazı havayolu şirketleri yoğunlaşma stratejisi uygulamaktadır. Düşük fiyatlarla havayolu taşımacılığı yapmaya odaklanırlar. Tek tip uçak kullanır (bakım, teknoloji ve eğitim maliyetlerinden ciddi bir tasarruf sağlar), önceden rezervasyon yapmaz ve yemek ikram etmezler. Bu da fiyatlarının düşük, gelirlerinin yüksek olmasını sağlar.

Bu strateji de pazar payını arttırma, operasyon maliyetlerini düşürme ve mavi okyanuslar (Blue Ocean Strategy) bulma veya yaratma önemlidir. Bu kapsamda ürün kalitesi yükseltilir, süreçlerde değişiklik yapılır, ürün ve servisler standartlaştırılır.

Eğitim stratejisi olarak da mevcut çalışanların teknik ve davranışsal yetkinliklerinin (minimum maliyetle) geliştirilmesi, verimlilik için ekip çalışmasının arttırılması ve şirketin iş yönetim yetkinliklerinin geliştirilmesi düşünülebilir.

İç Büyüme Stratejisi

İç Büyüme Stratejisi; Yeni ürün ve pazar gelişimine, sektörel birleşmelere ve değişimlere odaklanmıştır. Bu kapsamda dağıtım kanalları ve ürün sayısı arttırılır, yerel ve global pazarı genişletecek çalışmalar yapılır, mevcut ürünler yenilenir, yeni ve değişik ürünler yaratılır, birleşmeler yoluyla büyümeklere gidilir.

Eğitim stratejisi olarak da değişime ve yeni kültürlere odaklanma, ürün geliştirme yetkinliklerinin geliştirilmesi, iletişim stratejilerinin desteklenmesi, yeni iş ve görevler için gelişim programları oluşturmak düşünülebilir.

Dış Büyüme Stratejisi

Dış Büyüme Stratejisi; Pazarda büyüyebilmek için başka işletmelerle birleşmeye odaklanmıştır. Örneğin, General Electronics aydınlatma ürünleri ile jet motorları satan bir işletme iken, televizyon ve iletişim işletmesi olan National Broadcast şirketi ile birleşmiştir.

Bu strateji doğrultusunda, aynı ürün zincirindeki firmalar ile birleşme veya ürün üretebilen ve satabilen işletmeler ile birleşme olabileceği gibi örneğimizde olduğu gibi hiçbir ortak noktası olmayan firmalar ile birleşme gerçekleşebilir. Bu kapsamda, dağıtım kanalları ve ürün sayısı arttırılır, yerel ve global pazarı genişletecek çalışmalar yapılır, mevcut ürünler yenilenir, yeni ve değişik ürünler yaratılır.

Eğitim stratejisi olarak da değişimin ve şirket kültürünün yapılandırılması, birleşilen şirketlerdeki kişilerin yeteneklerinin belirlenmesi, eğitim ve insan kaynakları süreçlerinin bütünleşmesi, şirketler arası metod ve prosedürlerin yönetilmesi düşünülebilir.

Yatırım Bozulması Stratejisi

Yatırım Bozulması Stratejisi; İşletmenin küçülerek büyümesi ile ilgilidir. Bu kapsamda masrafları kısılır, maliyetler düşürülür, şirket hedefleri ve yatırımları tekrar gözden geçirilir. Bu doğrultuda eğitim stratejilerinin etkinlik üzerine kurulması, çalışanların motivasyonlarının sağlanması ve zor dönemlerde şirket içindeki liderlerin etkin kullanılması gerekecektir. İflas veya tasfiye durumunda ise çalışanlara iş bulmada yardımı olacak becerileri kazandırabilecek faaliyetler düzenlenebilir.

Augdemy olarak, kurumların stratejilerini ve hedeflerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları teknolojileri, gelişim faaliyetlerini ve hizmetleri sunup, gelişim süreçlerini iyileştirmelerine destek oluyoruz. Kurumsal akademi sürecinizi yönetmek veya mevcut kurumsal akademinizi değerlendirmek için Kurumsal Akademi Tasarımı, kurum veya birim stratejilerini analiz edip, eğitim birimi hedeflerine dönüştürmek için ise Gelişim İhtiyaç Analizi ve Gelişim Kataloğu Tasarımı çalışmalarımıza göz atabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Diğer çalışma alanlarımız için tıklayınız.

Bu yazıyı paylaşın!

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Geleceğin Yetkinlikleri

Dünya Ekonomik Forumu’nun (World Economic Forum) geçtiğimiz günlerde yayınladığı “2020 Yılında Sahip Olunması Gereken En Önemli Yetkinlikler” raporuna göre günümüzde en çok gereksinim duyduğumuz yetkinliklerin %35’i değişecek. Peki biz bu değişimden nasıl etkileneceğiz?

Eğitim Tasarımı 101: Kurumsal Eğitim Tasarımı

Eğitim tasarımı ve iç eğitim süreci ile kurumlar ihtiyaç duydukları bilgileri ve tecrübelerini çalışanlarına aktarak gelişimin sürekliliğini sağlar. Peki bir eğitim tasarım süreci nasıldır?

2023-08-25T14:40:59+03:00
Go to Top