Kurum Kültürü Oluştururken Kaçınılması Gereken 9 Hata

Kurum kültürü, bir organizasyonu tanımlayan ve uygulamalarına rehberlik eden değerler, inançlar, etik ve tutumların toplamıdır. Kurumun değerlerini temsil eden bir kültür oluşturup, sürdürmek, sürdürülebilir başarı için esastır. Ancak ilk bakışta kolay gibi görünse de, ulaşılmak istenilen kurum kültürüne gitmek için tüm çalışanların ve iş birimlerinin katılımı gerekmektedir.

Bu zorlu süreçte yapılabilecek birçok hata var. Ben de sizler için 9 temel hatayı derlemek ve nasıl kaçınabileceğinizden bahsetmek istedim.

Plansızlık

Kurum kültürünüzü tanımlarken veya yaygınlaştırırken yapabileceğiniz en büyük hata, tutarlı ve sürdürülebilir bir planınızın olmamasıdır. Aklınıza gelen veya sosyal medyada gördüğünüz her türlü fikri uygulamanız karmaşık bir iletişim tarzı ve hedefe ulaşmayan mesajlara neden olacaktır.

Doğru bir plan için öncelikle iç müşterinizi, değerlerinizi, önceliklerinizi, yayılım planınızı belirlemeniz, bunları yaparken de tüm seviyelerdeki çalışanlardan görüş ve destek almanız gerekmektedir.

Zayıf İletişim

Yapabileceğiniz bir diğer büyük hata, çalışanlarınız ile tutarsız, sürekli olmayan iletişim kurmak veya hiç iletişim kuramamaktır. Planlama aşamasında hatta bir lansman ile niyetinizi ve süreci anlatmış olabilirsiniz ancak araya uzun zaman girmesi, aksiyon alınmaması iletişim sürecini yavaşlatacaktır.

İletişim sürecini başlattıktan sonra tüm çalışanların, yaptığınız çalışmaları görmesi ve amacını bilmesi, kendilerinin bu süreçteki yerlerini görmesi gerekmektedir.

Bunun dışında birlikte çalışabilecekleri, sosyalleşebilecekleri bir platform (MS Teams, Slack vb.) kurup, deneyimlerini paylaşabilmeleri size fayda sağlayacaktır.

Belirsiz veya Olmayan Hedefler

Aslında net hedefler belirlemek planlama aşamasının bir parçası olarak değerlendirilebilir. Net (ve gerçekçi) hedefleriniz veya OKR’larınız olduğunda gitmek istediğiniz hedef, başarmak istedikleriniz ve öncelikleriniz netleşir.

Kısacası; şirketinizdeki diğer her şeyde olduğu gibi, şirket kültürünüzü oluşturmak için hedefler belirlemeniz gerekir. Bu hedefleri ölçüp, gerçekçi olduklarından ve ulaşılabilir olduklarından emin olmanız çok önemlidir. Hatta hedefleriniz ile ilgili görünür dashboardlar kullanarak bu hedeflere ne kadar ulaşıldığını çalışanlarınız ile paylaşabilirsiniz.

Tanımsız Şirket Değerleri

Güzel bir plan ve iletişim / yayılım planında değerlerinizin görünür olması, iletişim dilinizin içinde bu değerleriniz yer almalıdır. Aslında değerlerinizin vizyonunuz ve misyonunuz ile birlikte tanımlanması gerekir. Ancak değerlerinizi henüz tanımlamadıysanız, kurum kültürü tanımlama ve yaygınlaştırma sürecinin başı mükemmel bir zamandır (Şirketinizin değerleri, vizyonu ve misyonu, şirket kültürünüzün gelişeceği yönü tanımlayabilir. Bu nedenle çok önemlidirler).

Buraya bir not düşüyorum: değerlerinizin yazılı olması kesinlikle yetmez yaşıyor olması gerekir. Ancak değerlerinizin görünür olması da hatırlamayı kolaylaştırır ve günlük hayatın içine sokar.

Son olarak şirketinizin belirli bir amacı desteklemesi değerlerinizin hem içeride hem de dışarıda yaşatmak için fayda sağlayabilir. Bunun için bir sivil toplum kuruluşunu destekleyebilir, toplumsal fayda veya belirli bir gruba özel fayda sağlayacak çalışmaları belirleyip kâr amacı gütmeyen / gönüllü çalışmalara veya etkinliklere katılabilirsiniz.

Şirket Kültürüne Uymayan İşe Alım Kararları

Özellikle büyüme dönemlerinde farklı sektörlerden ve kültürlerden adayları ekibe katmanız gerekebilir. Değerleriniz ile uyumlu olmayan adayları ekibinize katmak çok büyük risk olacaktır. Bu riski azaltmak için İşe alım süreçlerinizi değerler ve kurum kültürü odaklı yürütmeniz gerekecektir.

Bunun dışında onboarding süreciniz ve bu süreçte hazırlayacağınız Culture Deck yeni işe başlayanlara kurum kültürünüzü aktarmak için en büyük aracınız olacaktır.

Fazla Ciddileşmek

Kurum kültürü ve değerler projeleri tüm şirketin gündemini ve zamanını alan ciddi projelerdir. Ancak kurum kültürü ve değerler projelerindeki tüm aktiviteler duygularla dokunur. Denemeye açık olmanız, yaratıcı olmanız ve en önemlisi eğlenceli olmanız gerekmektedir.

Sosyal İhtiyaçları Önemsememek

Yapabileceğiniz bir diğer hata da çalışanlarınızın sosyalleşme ihtiyaçlarıyla ilgilenmemektir. İyi bir kurum kültürü, yalnızca sıkı çalışmayı ve en iyi olmayı değil, iş – özel yaşam dengesini, bağlılığı, ekip çalışmasını ve işbirliğini teşvik eder.

Çalışanlar daha yakın ilişkiler kurduklarında, sosyalleşebildiklerinde daha üretken hale gelebilir ve kurum kültürünüzü içten dışa doğru geliştirebilirler.

Olumsuza Odaklanmak

Özellikle belirsizlik ortamında kurum kültürü projelerini yürütmek gerçekten çok zordur. İdeal kültüre giderken bir yandan da çalışanlarınızın psikolojik esenliğini ve duygusal çeviklik, stres yönetimi, ekip çalışması, ekip motivasyonu gibi yetkinlikleri geliştirmeniz / desteklemeniz gerekmektedir.

Erken Durmak

Son olarak, konu kurum kültürünüzü oluşturmaya geldiğinde asla istediğimiz kültüre ulaştık diyip durmamalısınız. Kurum kültürünüzü büyütmek ve geliştirmek sürekli bir süreçtir. Bu süreçte kurum kültürünüzü ölçümlemeniz, yeni işe başlayan çalışanlarınızı oryantasyon süreci ile desteklemeniz, kültürünüzün ve değerlerinizi desteklemeleri için liderlerinizi geliştirmeniz gerekecektir.

Augdemy olarak, kurumların stratejilerini ve hedeflerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları teknolojileri, gelişim faaliyetlerini ve hizmetleri sunup, gelişim süreçlerini iyileştirmelerine destek oluyoruz. Kurumsal akademi sürecinizi yönetmek veya mevcut kurumsal akademinizi değerlendirmek için Kurumsal Akademi Tasarımı, iç eğitmenlerinizi geliştirmek veya seçmek için ise İç Eğitmen Seçme ve Geliştirme çalışmalarımıza göz atabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Diğer çalışma alanlarımız için tıklayınız.
Eğitim kataloğumuz için tıklayınız.

Bu yazıyı paylaşın!

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Geleceğin Yetkinlikleri

Dünya Ekonomik Forumu’nun (World Economic Forum) geçtiğimiz günlerde yayınladığı “2020 Yılında Sahip Olunması Gereken En Önemli Yetkinlikler” raporuna göre günümüzde en çok gereksinim duyduğumuz yetkinliklerin %35’i değişecek. Peki biz bu değişimden nasıl etkileneceğiz?

Eğitim Tasarımı 101: Kurumsal Eğitim Tasarımı

Eğitim tasarımı ve iç eğitim süreci ile kurumlar ihtiyaç duydukları bilgileri ve tecrübelerini çalışanlarına aktarak gelişimin sürekliliğini sağlar. Peki bir eğitim tasarım süreci nasıldır?

Bültenimize kayıt olun!

Güncel ödül süreçleri, gelişim programları ve blog yazılarımız için bültenimize üye olun.

2023-08-24T23:18:50+03:00
Go to Top