Uluslararası Ödül Başvuruları İçin İpuçları

Son yıllarda ülkemizden birçok şirket kurumsal gelişim ödüllerine başvuru yapıp, önemli dereceler alıyor. Bu süreçte en kritik konu, çalışmamızı ve elde ettiğimiz sonuçları jüriye aktarabileceğimiz bir başvuru içeriği oluşturmaktır. Ben de şimdiye kadar kazanmış olduğum ödüllerden ve danışmanlık tecrübelerimden yola çıkarak, özellikle kurumsal gelişim ödülleri yolculuğunuzda fayda sağlayacağını düşündüğüm ipuçlarını yazmaya çalıştım. Aklınıza takılan bir konu olursa bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yönerge

Yönergeleri okuyun; Yönergeleri okuduğunuzdan ve değerlendirme kriterlerini dikkatlice değerlendirdiğinizden ve tüm soruları tam olarak istenilen şekilde yanıtladığınızdan emin olun. Her ödülün kriterleri kendi içinde farklılık gösterecektir, bu nedenle daima iki kez kontrol edin.
Bir hatırlatma: Şimdiye kadar soru sordu diye elenen şirket görmedim. Sorulan veya istenilen şeylerden emin değilseniz mutlaka sorun.

Analiz – Tasarım – Değerlendirme – Vizyon

Analiz – tasarım – değerlendirme – vizyon doğrultusunda ilerleyin; Genellikle başarılı olan projelerle ödül başvurusu yaparız. Bu da bizi sonucun mükemmelliği çukuruna çeker. Neredeyse tüm kurumsal gelişim ödülleri sizden projenin / çalışmanın başında nasıl bir ihtiyaç analizi yaptığınızı, sunduğunuz çözümün alternatiflerini değerlendirdiğinizi, doğru tasarımı yaptığınızı, ihtiyaç analizindeki açıklarınızdan yola çıkarak doğru hedef koyduğunuzu ve bu hedefleri ölçtüğünüzü, en son olarak da bir gelecek vizyonunuzun olduğunu görmek ister.

Hikayeleştirme

Bir hikaye anlatın; Herşeyden önce jürinin dikkatini çekip, canlı tutmanız gerekmektedir. Sunum veya yerinde denetim gibi uygulamaları olan ödüllerde bu çok zor değil ancak bir çok kurumsal gelişim ödülü başvuru formu üzerinden ilerler (daha önce belirlenmiş veya serbest format olabilir). Dolayısıyla başvurunuzun en başından, en sonuna kadar bir bütün halinde ve okuyanın empati kurmasını sağlayabilecek şekilde ilerlemesi ilerlemesi için hikaye anlatmak en doğru şeçimdir.

Görselleştirme

Görselleri akıllıca kullanın; Bir resim bin kelimeyi söyler ancak kötü kullanılan grafikler, diyagramlar ve fotoğraflar aslında iyiden daha fazla zarar verebilir. Birçok başvuruda görsel kullanımı veya sayfa sayısı sınırlandırılmıştır. Bu nedenle zaten az sayıda görsel kullanabilirsiniz. Görselleri ancak anlamlı oldukları takdirde kullanmanız gerekir.
Ayrıca, jüriler başvuruyu okurken kullandığınız görselin anlamını bilmek veya üzerinde Türkçe yazan bir yazıyı İngilizce’ye çevirmek zorunda değiller. Tanıtmadığınız, üzerine yorum yapmadığınız görseller düşündüğünüz kadar etki yaratmayacaktır.

Detaylandırma

Detay yazmak tuzağına düşmeyin; Başvuru sürecindeki en büyük tuzak “ne yaptığımıza” fazla odaklanmaktır. Ödüllerin yaptığınız çalışmalar kadar, başardıklarınızla da ilgilidir. Kısaca ikisini dengeleyin.

En İyisi Sizsiniz

En iyi olduğunuzu kanıtlayın; Çok başarılı bir çalışmanız ve etki yaratacak bir hikayeniz olabilir. Ancak başvuru içinde bu etkiyi ispatlamanız gerekecektir. Dolayısıyla, “çok güzel geribildirimler aldık”, “değerlendirme sonuçlarımız harikaydı” şeklinde bir yazım sizi kurtarmayacaktır.

Geri Bildirim ve Görüş Alma

Paydaşlarınızdan, müşterilerinizden görüş alın; İdeal bir başvuru içinde proje sponsoru, özellikle yönetim – üst yönetim seviyesindeki paydaşların veya müşterinizin görüşlerine yer vermek her zaman faydalıdır. Bunun dışında size farklı bir bakış açısıyla katkı sağlayabilirler.

Tekrar Gözden Geçirme

Başvurunuzu gerçekten bağımsız şekilde gözden geçirecek birini bulun; Ben bu alanda çalışıyorum, benimle çalışın diye söylemiyorum. Bir jüri olarak şirketinizin, sektörünüzün durumunu, şirketinizde kullandığınız programları vb. konuları bilmiyor olabiliriz. Dışarıdan farklı bir göz size rahatlıkla anlamadığı yerleri söyleyebilir.

Ön Değerlendirme

Başarısız olduğunuzu düşünün; Çok iyi bir projeniz ve çıktılarınız var. Çok güzel bir başvuru yazımı yaptınız. Yine de başarız olduğunuzu hayal edin. Neden elenirdiniz? Başarılı olmak için neyi değiştirir ve tekrar başvururdunuz? Bu iyi bir tekniktir. Son kontrollerde çok işe yarar.

Sürekli İyileştirme ve Tekrar Kullanım

Ödülleri sürekli iyileştirme için kullanın; Birçok ödül jüri değerlendirmelerini ve geribildirimlerini sizinle paylaşır (vermiyorlarsa, istemenizi tavsiye ederim). Farklı bir gözden geribildirim almak süreçlerinizi geliştirmenize fayda sağlayacaktır.

Tekrar kullanım önemlidir; Başvuru hazırmak çok ciddi bir zamanınızı alacaktır. Bu başvurunuzu mutlaka farklı ulusal veya uluslararası ödül başvurularında da kullanın.

Takip Edebileceğiniz Ödül Süreçleri

– ATD BEST Awards (Link)
– Brandon Hall Excellence in Human Capital Management Program (Link)
– Brandon Hall Excellence in Technology Program (Link)
– International Business Awards (Link)
– The Stevie® Awards for Great Employers (Link)
– TEGEP Öğrenme ve Gelişim Ödülleri (Link)
– PERYÖN İnsana Değer Ödülleri (Link)

Bu liste örnek olarak hazırlanmıştır. Güncel ödül süreçleri ve takvim için bize ulaşabilirsiniz.

Jüri Üyeliklerimiz

– Brandon Hall Excellence in Human Capital Management Program (Link)
– Brandon Hall Excellence in Technology Program (Link)
– International Business Awards (Link)
– The Stevie® Awards for Great Employers (Link)
– Farklı kurumlarda ödül süreçlerinin yürütülmesi ve jüri üyeliği

Augdemy olarak, kurumların stratejilerini ve hedeflerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları teknolojileri, gelişim faaliyetlerini ve hizmetleri sunup, gelişim süreçlerini iyileştirmelerine destek oluyoruz. Siz de ürünlerinizi, süreçlerinizi, projelerinizi veya ekiplerinizi ulusal ve uluslararası mecralarda ödüllendirilmesini sağlamak için Ödül Başvuru Danışmanlığı ve Ödül Başvurusu Yazma Atölyesi’ne, ödül kazandıracak gelişim süreçleri için ise Kurumsal Akademi Tasarımı çalışmalarımıza göz atabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Diğer çalışma alanlarımız için tıklayınız.
Eğitim kataloğumuza buradan ulaşabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaşın!

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Geleceğin Yetkinlikleri

Dünya Ekonomik Forumu’nun (World Economic Forum) geçtiğimiz günlerde yayınladığı “2020 Yılında Sahip Olunması Gereken En Önemli Yetkinlikler” raporuna göre günümüzde en çok gereksinim duyduğumuz yetkinliklerin %35’i değişecek. Peki biz bu değişimden nasıl etkileneceğiz?

Eğitim Tasarımı 101: Kurumsal Eğitim Tasarımı

Eğitim tasarımı ve iç eğitim süreci ile kurumlar ihtiyaç duydukları bilgileri ve tecrübelerini çalışanlarına aktarak gelişimin sürekliliğini sağlar. Peki bir eğitim tasarım süreci nasıldır?

2023-12-07T11:40:11+03:00
Go to Top